logo Limburgs Erfgoednet

Deelnemer worden?

Registreer, beheer en presenteer de collectie van jouw instelling eenvoudig en toekomstbestendig in dé digitale schatkamer van Limburg. Het Limburgs Erfgoednet stelt kleine musea en heemkundekringen in staat adequaat, zelfstandig en in eigen beheer zorg te dragen voor het houdbaar, bruikbaar én zichtbaar maken van hun digitaal erfgoedcollecties.

Houdbaar & bruikbaar: eenvoudig en duurzaam collectiebeheer

Beschrijf zelf je collecties met behulp van Memorix Maior. Met dit professionele collectiebeheersysteem kunnen objecten, beeldmateriaal, audio- en videomateriaal en publicaties eenvoudig worden geregistreerd. Jij bepaalt zelf welke data je deelt, wie er toegang tot heeft en waar je de data presenteert. De data zijn en blijven altijd van jou.

Digitale bestanden sla je veilig en duurzaam op. Je collectie is altijd online beschikbaar en dankzij een goede backupstrategie raak je geen bestanden kwijt. Door het gebruik van internationale standaarden wordt de uitwisseling van data veel eenvoudiger. Je collectie sluit als gevolg naadloos aan bij die van andere instellingen.

Bekijk ook de handleiding en invoerinstructie voor het gebruik van Memorix Maior.

Zichtbaar: laat zien wat je hebt en vergroot je bereik.

Je collectie wordt gepresenteerd op limburgserfgoednet.nl. Daar vind je de collecties van alle deelnemende organisaties. Samen zorgen we voor een groter bereik, meer samenhang en een veelkleurige dwarsdoorsnede van het erfgoed in Limburg. Iedere deelnemer heeft daarnaast zijn eigen 'landingspagina' waarop alleen je eigen collectie wordt getoond. Ideaal om te delen met je eigen achterban en naar te verwijzen vanaf je eigen website.

Voor en door wie?

Digitalisering is een onomkeerbare opgave waarvoor veel organisaties nog onvoldoende zijn toegerust. Vaak ontbreekt het (vrijwillligers)organisaties aan de benodigde middelen, faciliteiten en kennis voor toekomstbestendig beheer van hun digitale collecties. Het Limburgs Erfgoednet stelt juist ook deze organisaties in staat de online toegankelijkheid van hun collecties te vergroten en volwaardig te participeren in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Dit alles met als doel zoveel mogelijk inwoners en (digitale)bezoekers van Limburg de rijkheid aan Limburgs erfgoed te laten beleven. Digitaal erfgoed dat leeft!

Het Limburgs ErfgoedNet is een voorziening van en voor de Coöperatie Erfgoed Limburg, geïnitieerd en ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg.

Netwerk: profiteer van de vele voordelen.

Deelnemen aan het Limburgs ErfgoedNet betekent samenwerken in een netwerk:

  • Neem deel aan kwartaalbijeenkomsten voor alle aangesloten deelnemers;
  • Stel je vragen aan de adviseurs van het Huis voor de Kunsten Limburg;
  • Schuif aan bij trainingen of kennissessies;
  • Krijg inzicht in het online (be)zoekgedrag van je bezoekers;
  • Profiteer van de voordelen van lidmaatschap van de Coöperatie Erfgoed Limburg.
  • Maak als deelnemer onderdeel uit van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Deelname en kosten

Deelname aan het Limburgs ErfgoedNet loopt via lidmaatschap van de Coöperatie Erfgoed Limburg en daarbij geldend contributiereglement en ledenovereenkomst. Voor kleine, lokale organisaties (contributiecategorie 1) betekent dit bijvoorbeeld een jaarlijkse bijdrage van €200.

Nog niet overtuigd?

Wat online niet vindbaar is bestaat niet. Een ietwat boude uitspraak natuurlijk, maar zeker voor jongere generatie start de zoektocht naar geschiedenis en erfgoed vrijwel altijd online. Onderzoek wijst bovendien uit dat je collectie tot de top drie redenen behoort van bezoek aan je website. Bezoekers willen weten wat je te bieden hebt naast het bezoekadres en activiteiten. Het zet aan tot meer bezoek, actieve erfgoedparticipatie in de eigen leefomgeving en helpt bij het legitimeren van je betekenis en bestaansrecht richting gemeenten, financiers of andere stakeholders. Door deelname aan het Limburgs ErfgoedNet toon je je collectie in een breder verband.

Aanmelden kan via info@limburgserfgoed.nl of neem contact op met Wouter Daemen, digitaal-erfgoed-coach bij het Huis voor de Kunsten voor meer informatie.

Limburgs Erfgoednet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Vitec Memorix